Grofweg zien we, ook in onze regio, twee typen jonge daders. Jongeren met specifieke IT-vaardigheden kunnen die inzetten voor cybercrime. Denk hierbij aan hackers of jongeren die DDOS-aanvallen zelfstandig uit kunnen voeren en ransomware op computers kunnen plaatsen.
Het project re_B00TCMP is primair op deze doelgroep gericht. Het zijn risicojongeren die op de grens van het strafrecht zitten.
Gemeenten die meedoen aan het project werven scholen om een les in te plannen. De politie en een cybersecuritybedrijf geven op verschillende scholen gastlessen. De jongeren maken een zogenoemd assessment, waarbij hun vaardigheden en kans op grensoverschrijdend gedrag worden beoordeeld. Aan het eind krijgen ze een score hiervoor. Wanneer een jongere qua risicoprofiel en ICT-vaardigheden meer dan goed scoort, krijgt hij of zij een persoonlijke uitnodiging voor deelname aan re_B00TCMP. Onder andere cybersecuritybedrijven, politie, Openbaar Ministerie en ethische hackers informeren de jongeren op deze bootcamp over de risico’s, gevaren en mogelijk vervelende effecten van hun online gedrag.
Bij een positieve evaluatie eind 2022 kan re-B00TCMP in 2023 ook plaatsvinden.