Binnen de eenheid Noord-Holland kwamen tussen 2017 en 2021 ruim 1000 jongeren in aanraking met de politie in verband met drugscriminaliteit. Dit is slechts het topje van de ijsberg. Uit een onderzoek dat we deden, bleek dat het vooruitzicht van status, geld en mooie spullen een grote aantrekkingskracht heeft op jongeren in een kwetsbare positie. Zij lopen een verhoogd risico om verder af te glijden in de drugscriminaliteit of andere vormen van zware criminaliteit.
Met het project Weerbare jeugd helpen we te voorkomen dat jongeren en jongvolwassenen de (drugs)criminaliteit ingaan of hier verder in afglijden. De reikwijdte is breder dan alleen drugscriminaliteit. We zien namelijk dat drugscriminaliteit samen kan gaan met (ernstige) geweldsdelicten, cybercrime of oplichting, maar ook met uitbuiting van jongeren.
We werken in 2023 aan 3 deelprojecten:
Een substantiële groep jongeren en jongvolwassenen lijkt vatbaar voor de aantrekkingskracht van drugscriminaliteit en daaraan gerelateerde misdaad. Dit hangt samen met verschillende onderliggende problemen. Die vormen niet alleen een voedingsbodem voor drugscriminaliteit, maar ook voor andere maatschappelijke problemen die bij jongeren kunnen spelen. Denk aan cybercriminaliteit, (criminele) uitbuiting, radicalisering en extremisme. Veel van deze problemen spelen zich af op het snijvlak van veiligheid en de zorg en ondersteuning van bewoners.
Cruciaal in de aanpak is een effectieve samenwerking tussen professionals die zich daarmee bezighouden. Daarnaast is het belangrijk om, op onderdelen, stevigere repressieve maatregelen te nemen. Die zijn noodzakelijk om als overheid duidelijke grenzen te stellen.