Het thema ‘Contraterrorisme en tegengaan van polarisatie, radicalisering en extremisme’ (CTER) is een breed en dynamisch onderwerp: nieuwe trends en ontwikkelingen volgen elkaar in rap tempo op.
De multidisciplinaire samenwerking en lokale aanpak kreeg in 2014 vorm naar aanleiding van het opkomende jihadisme, de jihadgang en aanslagen in het buitenland. De context is door ingrijpende maatschappelijke crises verschoven naar een bredere benadering van het thema.
De woning-, vluchtelingen-, gas-, stikstof- en coronacrisis zijn stapelende voorbeelden die spanningen veroorzaken in de Nederlandse samenleving. Om die reden is er meer aandacht dan voorheen voor toenemende tegenstellingen tussen (groepen) burgers (horizontale polarisatie). Maar ook het wantrouwen en beschadigde vertrouwen richting (delen van) overheden vraagt aandacht (verticale polarisatie).
Uit een onderzoek als ‘Afgehaakt Nederland’ blijkt het belang om als gemeente aan te sluiten bij initiatieven vanuit de samenleving. We moeten naast de burger staan en voor een gezonde dynamiek met en tussen de kritische massa in de samenleving zorgen. Zelfreflectie speelt een belangrijke rol: welke rol speelt de gemeente bij spanningen in de samenleving, hoe reflecteert zij op het eigen handelen en leeft zij wat zij beoogt ook zelf ‘voor’?
De huidige ontwikkelingen raken alle verantwoordelijkheden van het gemeentebestuur en vragen dus om een interne, multidisciplinaire aanpak op basis van een gedragen visie. Een weerbare en veerkrachtige gemeenschap ontstaat niet vanzelf en vraagt om samenwerking in én tussen verschillende domeinen zoals het sociaal domein, zorgdomein én het veiligheidsdomein samenwerken.
Een stevig netwerk, dat wij binnen onze CTER-thematiek verbindingsnetwerk noemen, is de basis voor de multidisciplinaire, lokale aanpak om zorgelijk gedrag en/of ontwikkelingen, zoals polarisatie en radicalisering, te voorkomen. Dat netwerk is in staat om goed op te kunnen treden (maatwerk te leveren) als er signalen van dat zorgelijk gedrag zijn. Dat netwerk handelt ook alert wanneer burgers, en organisaties met een extremistisch karakter onvrede in de samenleving aanwakkeren en/of gebruiken om radicaal gedachtegoed, en gedrag en uitingen die daarbij horen, ‘te normaliseren’ en verspreiden.
Regionale ambities CTER
We ondersteunen ook in 2023 de partners bij contraterrorisme en het tegengaan van polarisatie, radicalisering en extremisme. We gaan daarbij uit van de meerjarendoelstellingen en houden er rekening mee dat 2023 het laatste projectjaar is van dit Integraal Meerjarenbeleidsplan Veiligheid (IMV):
De projectdoelen 2019-2023 zijn:
De multidisciplinaire aanpak CTER in de zorg- en veiligheidshuizen heeft ons het nodige gebracht: het netwerk van betrokken professionals ontwikkelt zich van een reactief naar een actief zelflerend netwerk. Verbinding en zelfreflectie zijn daarin centrale thema’s: in contact komen met burgers en organisaties, om in gesprek te komen én blijven. Door de nieuwe kennis die we steeds opdoen, kent ons werk ook veel (lokale) dynamiek. Daarom moeten we gedurende het jaar kunnen inspelen op actuele ontwikkelingen. Bij de invulling van dit jaarplan is rekening gehouden met die flexibiliteit.
In 2023 kijken we naar wat nog nodig is om de aanpak van radicalisering en extremisme te borgen. Daarbij kijken we ook breder: bepaalde problemen hebben namelijk dezelfde voedingsbodem. De processen van radicalisering en criminalisering lijken erg op elkaar(in glijdende schaal veranderend gedrag naar destructieve effecten voor de samenleving). We werken daarom ook in 2023 samen met collega’s die zich bezighouden met de andere IMV-thema’s. Als project CTER haken we aan of trekken we met anderen op bij activiteiten op het gebied van:
De samenwerkende lokale partijen hebben een belang bij lokale en actuele informatie. Op basis hiervan nemen de driehoeken van gemeente, politie en Openbaar Ministerie de regie in de lokale multidisciplinaire aanpak van CTER.
Belangrijke randvoorwaarden (‘basis op orde’) voor een lokaal beeld zijn:
Waar er behoefte is, ondersteunen we als project CTER in 2023 (met behulp van de 3 gemeentelijk specialisten Radicalisering & Extremisme) bij het organiseren van die randvoorwaarden. In 2023 ligt er een blauwdruk voor een beleid (op basis van het regionale visiedocument ‘Een weerbare democratische rechtsorde’). We investeren bovendien in een (meer) aansprekende communicatiestrategie voor het opleidingsaanbod en de projectactiviteiten. Zowel richting medewerkers als bestuurders.
[1] Denk aan het leveren van een bijdrage in het opstellen van een veiligheidsbeeld voor de lokale pressure cookers.
In 2023 voeren we een regionaal overleg CTER waarin we als samenwerkende organisaties trends en ontwikkelingen bespreken en duiden. Ook adviseren we hoe partners die moeten aanpakken. Het regionaal verbindend overleg is een lerend netwerk en sluit aan op de bestaande aanpak van CTER. Door sleutelfiguren vanuit partnerorganisaties te betrekken bij het netwerk willen we kennis en kunde samenbrengen aan een tafel. Maar ook roepen we hiermee partners op om (vroeg)tijdig trends en ontwikkelingen te delen en (gezamenlijk) stelling te nemen tegen ongewenste aantasting van de (lokale) democratische rechtsorde in Noord-Holland.
Een belangrijk onderdeel van ons werk binnen CTER is het initiëren, organiseren en aanjagen van netwerken. Dat doen we zowel bestuurlijk, ambtelijk als maatschappelijk. Immers, alles zelf doen is optellen, samen doen is vermenigvuldigen.
De integrale aanpak krijgt in 2023 in de 3 zorg- en veiligheidshuizen (verder) een vaste plek. In elk zorg- en veiligheidshuis is een gemeentelijk specialist Radicalisering & Extremisme actief. Die versterkt de aanwezige expertise om te signaleren en te duiden en ondersteunt gemeenten in hun regierol.
Het werkproces rondom de integrale aanpak binnen CTER is afgelopen jaren geëvalueerd. In 2023 pakken we aanbevelingen op om het proces te verbeteren en behouden we de sterke punten. Als onderdeel daarvan maken we een herzien, actueel CTER-convenant.
Een ander belangrijk onderdeel is het verder ontwikkelen van methodisch werken Met welke elementen en methoden kunnen we ons werkproces verbeteren? Denk aan het werkmodel veilige reïntegratie. Hoe komen we tot het juiste pakket aan maatregelen (zorg en veiligheid) op maat (voor de verschillende doelgroepen binnen de CTER-aanpak)?
Om radicalisering vroeg op te merken bij jongeren, hebben we in de afgelopen jaren geïnvesteerd in een unieke aanpak: het mentortraject ONE-on-ONE. Dat krijgt in 2023 een vaste plek in het maatregelenpakket van Noord-Holland. De evaluatie van het project waarmee de Hogeschool van Amsterdam in 2022 is begonnen, is in 2023 klaar.